torsdag den 17. april 2014

Nyt fra junglen

 Foerst og fremmest - tak for mails og kommentarer!! Det er saa rart at hoere hjemmefra. 

Jeg er nu draget paa feltarbejde i jungen i den lille by Chimoré. Jeg laver projektet med den anden pige, Natasha, og det er egentlig meget fint at kunne reflektere sammen med en anden og ikke vaere helt alene her, hvor alting er saa anderledes. Temaet for projektet - for lige at gentage mig selv - er deskolonisationen af uddannelse, som universitet for "indfoedte" repraesenterer. Vores ide er at lave en film med de studerende, hvor de i lige saa hoej grad skal vaere en del af processen, og hvor de skal vaere med til at fortaelle deres budskab og hvordan de oplever processen af deskolonisation. Derudover handler det om at laere en masse unge mennesker at kende og udveksle ideer og oplevelser om, hvordan det er at vaere studerende, og hvad der betyder noget i livet - og ikke mindst hvad er vigtigt i forhold til god uddannelse og deskolonisation, og hvad disse termer egentligt betyder.

Vi har nu vaeret i gang i en uge, og jeg er dybt imponeret over, hvordan de studerende er saa rare, venlige, soede og interesserede i vores projekt, og de inviterer os til at spille fodbold, til at spise med og til at bo paa deres kollegie, men vi mangler det sidste go fra rektor. De bor alle sammen paa et kollegie paa vaerelser med 15 andre studerende, og der er ansat folk til at lave deres tre maaltider, saa de kan fokusere paa studierne. Universitetet er paa mange maader meget anderledes, og paa andre maader minder det om et hvert andet uddannelsessted. De studerende kan vaelge mellem 4 uddannelser - ingenoer en foedevarer, skov-ingenoer, landbrugs-ingenoer og ingenoer i fisk og vand (ikke de bedste oversaettelser, men dog en oversaettelse :). De laerer de masse om at dyrke jorden, producere foedevarer af de naturlige raavarer, de kan dyrke her, producere fisk, passe og beskaere skovene og vigtigst af alt at goere dette i faellesskab og paa en maade med respekt for moder jord, og hvor de beskytter skoven etc. Stoerstedelen af tiden er praktisk arbejde, og det er fascinerende, hvordan de arbejder sammen og hjaelper hinanden. Ideen er ligeledes, at de skal genvaerdsaette deres forfaedres viden - deskolonisere sig - aendre deres mentalitet til at vaerdsaette deres egne "kulturer", sprog, vaner etc. Og ikke straebe efter "det vestlige liv". Ikke at de skal gaa tilbage til livet som det var dengang, men kombinere det med livet og teknologien idag - og vaerdsaette den viden og de vaerdier som forfaedrene havde, fx. maader at dyrke jorden paa og maader at taenke naturen som levende paa - og dermed beskytte den paa i produktionen. Det hele kommer jo af, at de i mange aar har vaeret undertrykt af colonialismen og neo-colonialismen, og at det nu skal vaere bolivianerne selv, der bestemmer vaerdierne.

De har paa mange maader succes med at inkorporere deres forfaedres vaerdier - fx. er der nu mange, der igen er stolte af at vaere quechua og taler sproget. De unge har ogsaa en helt anden ide om det at dyrke jorden og vaerdsaette de raavarer, de har omkring sig - istedet for at drikke coca cola og spiser hamburgers, som de siger (selvom man dog kan koebe coca cola i den lille kiosk paa deres kollogie). Der er mange gode ting i det - og der er dog ogsaa stadig mange ting, som springer mig lidt i oejnene og ud fra det, vi hoerer de studerende fortaelle. Fx den maengde af arbejde de er noedt til at lave. Evo Morales siger: studer studer studer - og de har noget laengere dage end paa et almindeligt univeristet (undervisning fra 7.30-18.30 - derefter lektier), da de skal goere op for meget alt, der er gaaet tabt, og for at vise, at de indfoedte kan noget - siger Evo (maaske ikke lige med disse ord). Mange gange er de noedt til at arbejde til langt ud paa natten for at holde trit med lektierne - jeg er indimellem bange for, at de mister dem selv i det hele - men det er maaske blot min ide om selvudvikling og bla bla. Nogle undervisere er fokuseret paa at undervise dem i at taenke kritisk over det, de laerer - og de siger, at dette er vigtigt, for mange undervisere er jo blevet undervist paa almindelig universiteter og har ikke laert at beskytte jorden og vaere stolte over deres etnicitet. Ja, det betyder saa, at de mange undervisere, der ikke taenker i disse baner, ikke taenker i processen med at dekolonisere sig - og flette de to verdner sammen, hvilket jo er problematisk i forhold til, at det er universitetets mission. Vi har talt med et par studerende, som fortaeller, at universitetet har forandret sig meget siden begyndelsen for 5 aar siden, hvor de i faellesskab skulle skabe det hele. Nu laver de fx. ikke de samme ritualer, og de taler ikke i samme grad om, hvorfor de goer, som de goer, og hvorfor det er vigtigt at taenke i deskolonisation - og beskytte moder jord etc. Derudover er uddannelserne meget fokuseret paa produktion, og at de skal udvikle deres egen produktion til eksport og brug indenfor landets grand - altsaa en del af Bolivias udvikling - som jo i for og sig er bedre, end de mange multinationale selskaber som har udnyttet deres ressourcer - men det hele kommer derfor i sidste ende an paa at tjene penge. Og det store fokus paa penge og materialisme er ellers det, som de gerne vil vaek fra i deres filosofi om "at leve godt" (vivir bien). Saa det er for mig lidt modstridende - men jeg taenker, at det for dem ogsaa handler om, at der stadig er utroligt mange fattige, saa derfor foerst og fremmest forbedre deres levevilkaar. Ahh ja, der er masser af tanker, der flyver rundt - og det hele er jo som altid meget mere komplekst en som saa. I naeste uge skal vi til at filme og finde studerende, som vi kan foelge hele dage - og hoere deres ideer om det hele. Det ser jeg meget frem til.

Jeg haaber, at alt er vel i Danmark! Vi ses - over and out